Ervaring met het verhuren van mijn auto via Snappcar

Doordat ik het afgelopen jaar flink minder ben gaan rijden stond mijn auto opvallend veel stil. Soms wel 5 dagen in een week. Reuze zonde natuurlijk want de vaste lasten blijven gewoon doorlopen. Daarom heb ik mij onlangs aangemeld bij Snappcar om te kijken of het verhuren van mijn auto wat is voor mij, en wat het oplevert in de praktijk.

Stap 1: het aanmelden als gebruiker van Snappcar

Dit was eigenlijk kinderspel. En wijst zich vanzelf. Je moet o.a. je telefoonnummer en e-mailadres bevestigen wat logisch is want auto delen draait om vertrouwen. Tussen huurders, verhuurders het het autodeelplatform. 

Stap 2: het plaatsen van de auto op Snappcar

 Dit was al iets moeilijker, want hoe promoot je nou  je auto het beste tussen al die zoekresultaten op deze site. Maar met behulp van een beetje afkijken bij de teksten van auto’s die veel verhuurd waren had ik al snel een tekst die ik goed genoeg vond om mee te beginnen. De auto was de ervoor nog gewassen, dus het maken van foto’s was ook geen probleem. Het toevoegen van de foto’s vond ik persoonlijk iets minder soepel gaan. De foto’s werden soms wel erg merkwaardig gecropped (afgesneden). Zorg dus voor foto’s met genoeg ruimte om je auto heen zodat niet de voorkant van je auto van de foto valt. Eigenlijk lijkt het een beetje als het plaatsen van een advertentie op marktplaats. Zo voer je je kenteken in, maar ook allerlei andere kenmerken als bouwjaar en accessoires. Ook moet je even goed nadenken over welke voorwaarden/eisen jij aan de verhuur van je auto stelt. Denk aan: de prijs, minimale huurtijd, vanaf welke leeftijd iemand mag huren. Maar denk ook aan of kinderen, roken en huisdieren zijn toegestaan in je auto.

Stap 3: het invullen van de beschikbaarheidskalender op Snappcar

Misschien nog wel lastiger is het invullen van de beschikbaarheidskalender. Dit bedoel ik niet functioneel technisch op de site. Want dat wijst zich vanzelf middels groene en rode vakjes die je simpel aan/uit kunt klikken in een prettig bruikbare kalender. Maar vooral omdat je moet gaan inschatten wanneer je de auto zelf nodig hebt en wel/niet kunt missen. Je wilt namelijk niet de hele kalender rood hebben want dan wordt de kans wel erg klein dat je je auto een keer verhuurt. En denk er vooral aan om regelmatig de beschikbaarheidskalender te updaten. Om teleurstellingen te voorkomen. Als je alles hebt ingevuld staat je auto online op Snappcar en is het afwachten geblazen op de eerste huurder(s).

Stap 4: het goedkeuren van het SnappCar huurverzoek

Op het moment dat er een huurverzoek is wordt je hierop geattendeerd per e-mail en sms. Aangezien de site ook statistieken bijhoudt van hoe snel de verhuurder reageert is het wenselijk om ook daadwerkelijk snel te reageren. In zowel de SMS als het e-mail bericht staat een link via welke je bij de details van het huurverzoek komt. En zo kun je simpel checken wie je auto wil huren en voor welke periode. En uiteraard kun je deze dan accepteren of afwijzen. Ook kun je berichtjes naar elkaar sturen om zo duidelijke afspraken te maken.

Stap 5: Het inchecken van de huur

Een half uurtje voordat de huurperiode begint ontvang je een e-mail en SMS bericht van Snappcar met de mededeling dat je alvast kunt inchecken, en de bijbehorende link. Dit houdt in dat je via de (mobiele) site alvast de huidige kilometerstand invult, waarna je samen om de auto heen loopt om te kijken of en welke schades er zijn. Jij als verhuurder klikt vervolgens op verzend op de mobiele site. Daarna zal de huurder akkoord moeten geven op de door jouw ingegeven informatie (o.a. de km- stand). Als hij akkoord is kun je de sleutel geven en begint de verhuurperiode. De verhuur is automatisch verzekerd via SnappCar.

Stap 6: Het uitchecken van de huur

Een half uurtje voordat de huurperiode eindigt ontvang je wederom een e-mail en SMS bericht van Snappcar, ditmaal met een link waarmee je straks weer kunt uitchecken. Hierbij voeren jullie gezamenlijk via de (mobiele) site de kilometer eindstand in en accorderen deze weer. Net als eventuele schades. Grofweg 10 dagen later ontvang je jouw deel van de huuropbrengst op je bankrekening. Snappcar werkt met betaalprovider Adyen. Die naam zie je terug op je bankrekening bij de bijschrijving.

Persoonlijke note over het verhuren via SnappCar

Ik vond het best spannend om de auto voor het eerst af te geven, maar aangezien Snappcar al weer een paar jaar bestaat en zij de verzekering goed hebben geregeld heb ik de stap aangedurfd. De huurder bleek een nette jongen, die zich keurig aan de afspraken heeft gehouden. En daarmee kan ik niets anders concluderen dat ik een positieve eerste ervaring heb gehad met auto delen. Ik zou het zo weer kunnen doen. Sterker nog, inmiddels heb ik zelf een auto gehuurd via MyWheels.

Lees meer over auto delen:
Auto delen als alternatief voor private lease
Mijn ervaring met auto delen (huren) via MyWheels